Nieuwsberichten

09

Duikvereniging Palmare Nederlands kampioen onderwatervoetbal

Duikvereniging Palmare uit Voorschoten is op 6 november Nederlands kampioen onderwatervoetbal geworden. In Lisse versloegen de duikers van Palmare de concurrentie overtuigend. Naast de eer en de bokaal bestaat de prijs ook uit het voorrecht de volgende editie van het Nederlands kampioenschap te mogen organiseren. Die zal dan plaatsvinden in zwembad Het Wedde, de vaste trainingslocatie van Palmare.

Onderwatervoetbal is een zware sport. Behangen met 14 kilo lood en een fles met perslucht lopen de duikers van een team over de bodem van het zwembad. Een zware bal, gevuld met zout water, dient in het doel van de tegenstander te belanden. Maar dat lopen door het water is alsof je probeert tegen een snoeiharde wind in te lopen: het gaat langzaam, haast in slow-motion. ‘Het kost enorm veel kracht’, zegt Mike Bunnig, een van de jongere duikers van Palmare, ‘we doen dit spelletje vaak in de winter, zowel voor de conditie als voor de fun.’ Een partijtje onderwatervoetbal duurt dan ook maar vijf minuten, want dan zijn de drie spelers en de twee reserves meestal aan het eind van hun krachten.

Deze editie van het kampioenschap was alweer de vijfde. De sport wordt snel populair. Arthur Palache, hoofdtrainer van Palmare, ziet zijn pupillen graag onderwatervoetballen: ‘Het is een ideale combinatie van sport en spel. Bovendien geeft het je een stevige conditie. En dat is belangrijk voor een duiker. Duiken is een heel relaxte sport, maar wanneer je in het buitenwater voor een onverwachte situatie komt te staan, is het goed om op je conditie te kunnen vertrouwen.

De spelers worden aanstaande woensdag om 21.00 uur gehuldigd in de bar van zwembad Het Wedde. Daar zullen dan ongetwijfeld de gedachten ook al afdwalen naar november volgend jaar, wanneer Palmare de titel in haar eigen zwembad moet verdedigen.

mail facebook