Nieuwsberichten

15

Kaapverdische Eilanden: prachtig duiken op het pittoreske São Vicente

Marion Haarsma dook in de kristalheldere wateren rond São Vicente en schreef er een artikel over voor Onderwatersport. Hier lees je alvast een preview.

Tropische overwinterbestemming
Het toerisme op S
ão Vicente, een van de Kaapverdische Eilanden, staat nog helemaal in de kinderschoenen. Vreemd, want het eerste dat opvalt is de aangename temperatuur in oktober. Ik zou er zo kunnen overwinteren. Van een piepklein vliegveld word ik naar een prachtig resort gebracht. Het balkon biedt een adembenemend uitzicht op een tuin vol palmbomen en twee grote zwembaden. Met daarachter een breed strand waarop de golven breken van de Atlantische Oceaan.

De eerste duik bij Mindelo
De volgende dag start iets minder mooi. De zon is weg als en als ik bij de duikschool aankom valt de regen met bakken uit de lucht. Gelukkig is het niet koud en nadat we ons in het pak hebben gehesen, varen we uit in een grote zodiac (RIB). Voor de haven van Mindelo ligt een klein eilandje, meer een rots, die recht uit de zee oprijst. Het heet Djen en we koersen er recht op aan voor onze eerste duik.

Trompetvissen
Aan de lijzijde van het eiland gaan we voor anker, uit de wind en de golven. Eenmaal onder water is het zicht erg goed, om niet te zeggen glashelder. Het eerste dat ik zie is een trompetvis. En nog een, en daarna nog veel meer. Dit moet ‘trompetvissen-city' zijn! Het rif waarop we duiken bestaat uit grote en kleine rotsen die van het eiland in de zee zijn gevallen. Behalve dat er overal kleine en grote trompetvissen rondzwemmen zit het vol met scholen bruine juffertjesvissen. Daar waar de stenen ophouden begint het zand en ook daar is veel te vinden. Op zo'n 24 meter diepte stopt gids Ary bij een grote rots vol met prachtige koraalpoliepen. Eronder zit een murene met een gele bek. Er zwemmen nog wat kleine visjes voor, die juffertjes zwemmen altijd in de weg. De poliepen van het koraal lijken op Tubastrea, maar het zou gaan om een soort die alleen op Kaapverdië voorkomt.

Soldatenvissen: rood als schutkleur
De volgende dag laten we ons relaxed in het water glijden om tussen de stenen te snuffelen. Overal zit vis. De soldatenvissen zijn vuurrood, pas als je de lamp erop schijnt zie je ze goed. Je zou niet zeggen dat rood zo’n goede schutkleur is, maar het werkt wel! Toen het nog wat donker was kon ik nauwelijks de schorpioenvissen zien. Gelukkig waarschuwde Patricio me steeds. Vooral als het een beetje stroomt moet je goed uitkijken waar je je hand neerzet. De bodem zat er vol mee. De gidsen zijn ook goed in het vinden van hengelaarsvissen, ook wel ‘frogfish’ genoemd. Antonio vertelde dat de grote frogfish meestal het vrouwtje is en helemaal vol zit met eieren. De mannetjes zijn kleiner en wachten rustig af tot ze de eieren loslaat. Ze zwemt dan omhoog met de mannetjes er achteraan om ze te bevruchten.

Maanlandschap
São Vicente is een van de kleinere eilanden van Kaapverdië. Het is bergachtig en kaal. Vroeger waren alle eilanden bedekt met bomen. Helaas zijn alle bomen gekapt en de erosie heeft de rest gedaan. Wat overblijft is een soort maanlandschap dat ook betoverend kan overkomen, mits je daar gevoelig voor bent.

Kleinschalig en pittoresk
Economie en toerisme, het is op S
ão Vicente allemaal kleinschalig en pittoresk. We kwamen langs prachtige stranden met grote golven en maar drie surfers. Met de constante noordoost- passaat is het ook een prima bestemming voor wind- en kitesurfen, maar het eiland is door het massatoerisme nog niet ontdekt. Het zal niet meer lang duren voordat deze verborgen parel wordt ontdekt. Het heerlijke klimaat met de verkoelende passaatwind maakt het zelfs tot een ideaal overwinteringsoord. En dan lekker duiken in de heldere wateren met allemaal vissoorten die uniek zijn voor deze eilanden!

Kaapverdië praktisch
De Kaapverdische Eilanden is een eilandengroep in de Atlantische Oceaan. Verdeeld over de zeventien eilanden wonen ongeveer 500.000 mensen, een veelvoud is geëmigreerd.

  • REIS: De vliegduur van Amsterdam naar São Vicente bedraagt 6,5 uur (rechtstreekse vlucht met Transavia). Op de terugreis een tussenstop in Sal.  
  • BESTE REISTIJD: Van oktober tot en met half december en van april tot en met juni. Het (nog steeds relatief droge) regenseizoen is van juli tot en met september.
  • VALUTA: Kaapverdische Escudo (CVE). Deze is gekoppeld aan de euro (1 euro = 110,265 escudo). Je kunt overal met Euro’s betalen.
  • TAAL: Portugees, Kaapverdisch Creools, Engels.
  • SOORT DUIKEN: Bootduiken met een diepte van 6 tot 35 meter. Driftduiken.

Wil je het hele artikel lezen? Deze staat in Onderwatersport 16.1 die 29 januari verschijnt.  Ontvang je de Onderwatersport niet? Word dan NOB4U-lid!

Foto's en tekst: Marion Haarsma

mail facebook