Nieuwsberichten

25

Verschillende kranen op verschillende flessen: wat kan er mis gaan?

Dit stuk is geschreven door Bart Veldhuis, voorzitter van Duikteam De Kaaiman uit Nijmegen.
Afgelopen najaar zijn er twee ernstige ongelukken gebeurd doordat er een nieuwe kraan op een oude duikfles werd gebruikt. Aan de buitenkant lijkt het goed te passen, maar als je de foto ziet van de opengewerkte flessenhals, dan zie je dat de twee schroefdraden niet goed in elkaar grijpen. Dit kan tot levensgevaarlijke situaties leiden door de hoge druk die er op de kraan komt te staan.

Oude versus nieuwe kranen
Op nieuwe flessen en kranen staat ‘M25x2’ ingeslagen of gegraveerd, maar bij materiaal ouder dan twintig jaar is dat vaak niet het geval. Hierdoor weet je niet wat je in handen hebt. Bij aanschaf van een nieuwe fles zit er eigenlijk altijd een M25x2 kraan op. Maar kranen met ¾ draad worden ook nog verkocht. Wanneer de M25x2 kraan op een oude ¾ fles wordt geschroefd, kan het mis gaan.

Veiligheid binnen de duikvereniging
Als voorzitter van Duikteam De Kaaiman ben ik met mijn mede bestuurscollega’s verantwoordelijk voor de veiligheid van alle leden en het enthousiaste vulteam. Ik moet er niet aan denken dat een van onze leden een verwonding oploopt of overlijdt, door een verkeerde kraan in een verkeerde fles. Alle flessen en kranen laten we binnenkort dan ook controleren.

Hiswa-stickers
De duikbranche erkent dit gevaar ook en daarom heeft de Hiswa hier iets simpels op bedacht. Technische specialisten controleren de kranen en flessen als de fles voor een vulling bij een Hiswa-lid wordt aangeboden. Als de schroefdraden overeen komen, dan komt er een speciale sticker op de fles en wordt de kraan en fles voorzien een lakzegel. Op die manier kan een vuller heel snel zien of een fles en kraan bij elkaar passen, en het voor hem/haar veilig is om die fles te vullen. Wanneer we deze stickers met z’n allen gaan gebruiken, hoeven ongelukken dus niet meer voor te komen.

De twee illustratieve foto’s zijn genomen tijdens de laatste Duikvaker beurs.

 

 

 

 

mail facebook