Staalslakken: waar gaat het om?

Staalslakken zijn hoogovenafval dat in Zeeland tegen de dijken wordt gestort i.v.m. de dijkversterking. Doordat dit kleine brokken zijn wordt de dijk onder water zo'n vlak oppervlak dat onderwaterleven zoals kreeften geen holletjes meer kunnen vinden. Het gevolg: het onderwaterleven verdwijnt. Door over de staalslakken een laag breuksteen te leggen (natuurlijk materiaal in veel grotere brokken), blijft het onderwaterleven in Nationaal Park de Oosterschelde bestaan.


 

Congres vooroeverversterking

Op 26 november 2014 hebben de NOB en Stichting de Oosterschelde een congres over de vooroeverversterking georganiseerd. Verschillende sprekers kwamen aan het woord, waaronder, zeebioloog Rob Leewis, zijn zijn presentatie kun je hier teruglezen.

De resultaten van het congres lees je hier terug.


 

Contact

Heb je vragen over de staalslakken? Neem dan contact op met Desmond van Santen via 0318 55 93 47 of desmond.vansanten@onderwatersport.org.

Foto: Ron Offermans

 


 

 

 


 

Actueel

De Raad van State heeft de vergunning voor de stort van staalslakken vernietigd. Wat dit concreet betekent voor de (duik)locaties waar al gestort is, is nog onduidelijk. De Raad van State heeft de huidige gang van zaken afgekeurd en aangegeven dat onderzoek noodzakelijk is. De Provincie Zeeland moet dus een nieuw besluit nemen. De volledige uitspraak van de Raad van State lees je hier. In een brief aan de provincie dringen wij er op aan alle mogelijkheden voor herstel van de onderwaternatuur goed te onderzoeken.


 

Cluster 3

Rijkswaterstaat is inmiddels Cluster 3 aan het voorbereiden voor de stort van staalslakken. De staalslakkenstort gaat namelijk de komende jaren in meerdere fases. Na de eerste twee is het nu de beurt aan cluster 3, waar duiklocaties Wemeldinge, Kattendijke en Goese Sas onder vallen. Het goede nieuws is dat vanaf dit cluster sowieso de staalslakken worden afgedekt met breuksteen. Op dit moment wordt gekeken hoe deze breukstenen het beste kunnen worden gestort. Binnen het budget zijn meerdere mogelijkheden. Tijdens een brainstormsessie met verschillende partijen heeft ook de NOB meegedacht over de beste optie. Rijkswaterstaat beslist hier op een later moment over en maakt dit tijdens een informatiebijeenkomst bekend. Wanneer deze bijeenkomst is, is op dit moment nog niet bekend.


 

Steun ons

Vind je het ook belangrijk dat de onderwaternatuur en duikplaatsen behouden blijven? Word dan lid van de NOB! Dankzij jouw bijdrage kunnen wij ons blijven inzetten voor het verbeteren en behouden van duiklocaties in Nederland.