Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik mijn reanimatiediploma updaten?

De praktijk wijst uit dat je – om vaardig te zijn en daadwerkelijk te kunnen reageren in een noodgeval – ten minste één tot twee keer per jaar moet oefenen. Wij adviseren duikers en instructeurs dan ook dringend om ten minste eenmaal per jaar je reanimatievaardigheden te oefenen.  

De nieuwe Zwemwaterwet stelt aan toezichthouders in het zwembad twee eisen: 

1. de toezichthouder moet een bewijs van niet ouder dan één jaar hebben dat hij vaardig is in reddende handelingen. Hiervoor biedt de NOB de Zwemtest Voor Duikers aan. Elke NOB-instructeur die de I-workshop Toezicht in het Zwembad heeft gevolgd, kan deze Zwemtest Voor Duikers bij de leden van zijn vereniging afnemen; 

2. de toezichthouder moet een bewijs van niet ouder dan één jaar hebben dat hij vaardig is in reanimeren. Als bewijs geldt – naast de reanimatiediploma’s van het Oranje Kruis, de Hartstichting en DAN – ook het certificaat Reanimeren van de NOB. 

Voor toezichthouders in het zwembad geldt dus de wettelijke regel dat je jaarlijks je bewijs van vaardigheid in het reanimeren (reanimatiediploma) moet updaten.