Duikstekken in Nederland


 

Schade aan vistuig

Als je in Zeeland duikt, kan het gebeuren dat je per ongeluk in vistuig vast komt te zitten en je jezelf los moet (laten) snijden. Meld de schade in dat geval altijd bij de Waterpolitie Zeeuwse Stromen op 0343-535353. Ook ongemarkeerd en gevaarlijk geplaatst vistuig of vermoedens van vandalisme en stroperij kun je bij de waterpolitie melden. Wanneer je tijdens de duik noodgedwongen een net of fuik moet stuksnijden, dien je in eerste instantie de eigen aansprakelijkheidsverzekering aan te spreken. Mocht je er daarmee niet uitkomen, dan kun je in tweede lijn een beroep doen op de verzekering van de NOB.

 

Voorkom diefstal!

Er wordt bij Zeeuwse duikplaatsen helaas regelmatig ingebroken. De NOB raadt iedereen aan om daarom voorzorgsmaatregelen te nemen!

 

Haringvliet

Vanaf 2018 gaan de Haringvlietsluizen op een kier waardoor er zout Noordzeewater het zoete Haringvliet binnenstroomt. De gevolgen hiervan zijn heel interessant en zullen op termijn een nieuw type duikwater zoals het Noordzeekanaal en zelfs nieuwe duikplaatsen opleveren. Daarom zijn Stichting ANEMOON en de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) het project Haringvliet gestart om de gevolgen op het onderwaterleven tot tenminste 2021 te monitoren en te inventariseren. 

Voor sportduikers wordt op 5 juni 2016 de eerste landelijke Haringvlietdag georganiseerd. We zijn dan te gast bij duikvereniging Oke in Hellevoetsluis. Lijkt het je leuk om een duik in het Haringvliet te maken en je waarnemingen door te geven aan ANEMOON? Duik dan mee op 5 juni. Aanmelden kan via info@onderwatersport.org 

Het programma voor die dag:
9.00 uur inloop met koffie en thee
9.30 uur Welkom door Bert Vos (bestuurslid NOB) en Peter Hofman (wethouder gemeente Hellevoetsluis)
9.45 uur ‘Belang voor de duiksport’ door Niels Schrieken (Stichting ANEMOON) en Desmond van Santen (NOB)
10.15 uur ‘Het Kierbesluit 2018’ door André Breukelaar (Rijkswaterstaat)
10.45 uur ‘De onderwaternatuur’ door Niels Schrieken (Stichting ANEMOON)
11.30 uur Eerste duik in het Haringvliet
13.30 uur Lunch
15.00 uur Tweede duik in het Haringvliet
17.00 uur Delen van ervaringen
18.30 uur Einde van de dag

Als je op 22 mei de presentaties al hebt bijgewoond kun je vanaf 9.45 uur terecht voor informatie over de duikstekken en meteen gaan duiken. De deelname aan de dag is kosteloos. Locatie: Buurthuis De Kooistee, thv Kooilaan 30, 3225 BC Hellevoetsluis


 

Mist je favoriete duikplaats? Meld het!

Staat de duikstek waar jij regelmatig duikt niet op dit kaartje? Vul dan dit formulier in en meld de duikplaats aan! Op dit moment verzamelen wij gegevens van veel duiklocaties in Nederland, zodat we een zo compleet mogelijk overzicht hebben van duiklocaties in Nederland. We kunnen je hulp dus goed gebruiken. Alvast bedankt voor je medewerking!


 

Let op: afgesloten duikstekken

04

Zilveren Schor (84A)

Duikplaats Buitencentrum (84) aan het Veerse Meer is vanaf de kant definitief niet meer bereikbaar. Ook de nabij gelegen duikplaats Zilveren Schor (84... [Lees verder...]
18

Vergunning Hardegarijp

Duiken in de Hardegarijp (Friesland) is sinds kort alleen nog mogelijk met een vergunning. De particuliere eigenaar van de plas wil het aantal duikers... [Lees verder...]

Op deze pagina vind je een groot aantal duikkaarten die betrekking hebben op de duiklocaties in de Oosterschelde, Westerschelde, het Grevelingenmeer en het Veerse Meer.

De gekleurde cijfers corresponderen met de cijfers aan de rechterkant van de pagina, linkjes naar de detailpagina's van deze locaties.

 

Haringvliet

 


Wanneer je in het bovenstaande kaartje op een Zeeuwse duikplaats klikt, word je doorgelinkt naar de duikportal www.DutchDiversDelta.nl, een onderdeel van de website van VVV Zeeland. De informatie op deze site is door de NOB aangeleverd. Op DutchDiversDelta.nl kun je uitgebreide informatie over alle Zeeuwse duikplaatsen vinden: van het voorzieningenniveau tot flora en fauna, en van de moeilijkheidsgraad tot beoordelingen van de duikplaats.

 

Gedragscode duikers en sportvissers

De Nederlandse Onderwatersport Bond en de georganiseerde sportvisserij (Sportvisserij Zuidwest Nederland en Sportvisserij Nederland) hebben gezamenlijk een gedragscode opgesteld voor recreatief gebruik van hetzelfde water. De regels in de gedragscode dienen als leidraad voor zowel sportduikers als sportvissers. De gedragscode is hier te downloaden.

 


 

Stichting Anemoon

Stichting ANEMOON (Analyse Educatie en Marien Oecologisch Onderzoek) ondersteunt al ruim 20 jaar vrijwilligers bij het monitoren, onderzoeken en inventariseren van de fauna en flora in het Nederlandse mariene milieu. Via deze website kunnen sportduikers waarnemingen doorgeven van onderwaterleven dat is gezien op een duikplaats.