Instructeursworkshops

In 2017 en 2018 ligt de nadruk op het uitvoeren van de bijscholingsdagen rondom de nieuwe opleidingen. Elke bijscholingsdag bestaat uit drie workshops. De thema’s gedrag, trimmen en duikcomputer krijgen elk volop aandacht.

  • Zie jij in het rijtje titels hieronder een interessante workshop staan, maar wordt deze alleen aan de andere kant van het land gegeven? Laat het weten via workshops@onderwatersport.org en we gaan kijken of we de workshop ook bij jou in de buurt kunnen organiseren.
  • Heb je een onderwerp waar jij als sportduikinstructeur beter in wilt worden, maar zie je het niet terug in het rijtje beschikbare titels? Laat het weten via de poll op deze pagina en we gaan meten of er voldoende interesse bestaat voor jouw onderwerp om er een nieuwe workshop voor te ontwikkelen.
  • Voor een overzicht van alle activiteiten kan je kijken op de NOB Kalender.

 


 

Effectief feedback geven

Wanneer is de feedback die jij als instructeur aan je leerling geeft effectief?
Als die jouw leerling helpt bij het leren. Het lijkt zo simpel, maar hoe effectief is jouw feedback eigenlijk? Ben je nieuwsgierig? Dan is deze workshop echt iets voor jou.
De workshop bestaat uit twee dagdelen. ’s Ochtends bereiden we na de introductie de minilessen voor de middag voor. ’s Middags gaan we in het zwembad aan de slag met de minilessen, waarop jij vervolgens feedback gaat geven.

 

3*D H2, deco: hoe geef ik deze les?

Tijdens deze workshop duiken we via hoofdstuk 2 in het 3*-duikerboek in de wondere wereld van de gangbare decompressietheorieën. We laten je zien hoe je van dit hoofdstuk een leuke les kan maken.Via allerhande experimenten en opdrachten leer je je deelnemers straks spelenderwijs hoe de single phase en dual phase-modellen in elkaar zitten. En dat is niet alles! Ze kunnen daarna ook precies aangeven wat de voordelen, nadelen en tegenstrijdigheden zijn. Ook duiken we tijdens de workshop in de gangbare duikcomputers. Welk decompressiemodel zit erin en wat kun je van ze verwachten? We laten je de voordelen, nadelen en beperkingen zien van het duiken met computers. Daardoor worden jouw duiken en die van jouw deelnemers nog veiliger. Kortom: na deze workshop ga je naar huis met een volledig lesplan dat je met plezier gaat geven.

Huiswerk
Voor het deelnemen aan de workshop wordt er van je verwacht dat je hoofdstuk 2 van het 3*-duikerboek doorneemt en enkele toegestuurde vragen maakt en inlevert. De huiswerkopdrachten krijg je uiterlijk twee weken voorafgaand aan de workshop toegestuurd.

 

Een leuke zwembadles; hoe doe je dat?

Als je vaak zwembadtraining geeft, heb je het je vast wel eens afgevraagd: wat zal ik nu weer eens verzinnen om er een leuke les van te maken?! Deze workshop geeft je tal van bruikbare ideeën die je voor een appel en een ei uit kan voeren. Na een korte inleiding op het droge ga je met de andere deelnemers het water in en ervaar je zelf hoe leuk en uitdagend een creatieve zwembadles kan zijn. Een aanrader!

 

Verbeter jezelf: leer van een buddy!

Sta jij als instructeur open voor feedback van anderen op jouw manier van les geven? Wil je soms zelf collega-instructeurs feedback geven? Tijdens de normale duikopleidingen is dat soms lastig. Er is te weinig tijd of aandacht voor. Prioriteit is immers het opleiden van duikers en niet het verbeteren van jouw manier van lesgeven. In deze workshop neem je daar wél bewust de tijd voor. Hierbij word je geholpen door je zelf gekozen buddy(s). 
De workshop bestaat uit een dagdeel theorie waarin je zelf één of twee geschikte buddy’s uitzoekt, oefent in het geven van feedback en afspraken met je buddy maakt over het praktijktraject. Tijdens het praktijkdeel, dat je binnen een half jaar na de theorie afrondt, geef je elkaar feedback op een les. Je bepaalt zelf waarop je feedback wilt krijgen en wat voor les je geeft. Hierdoor kun je veel aandacht geven aan aspecten waar je moeite mee hebt, ervaring mee wilt opdoen of waar je van je buddy(s) van wilt leren. Het leuke is dat jij ook je buddy(‘s) helpt met het verbeteren van zichzelf. 

 

Theorieles geven aan jeugdleden

Hoe geef je theorieles aan jongeren tussen 12 & 17 jaar? Hoe houd je hun aandacht bij de les? Tijdens de workshop ‘theorieles geven aan jeugdleden’ gaan we dieper in op de didactiek aan de hand van het APRE-model. We behandelen verschillende leerstijlen van kinderen. Hierbij leren we jou als instructeur welke rol je binnen een groep met verschillende leerstijlen kan nemen. Ook kijken we naar welke werkvormen het beste passen bij de verschillende leerstijlen. Aan het eind van de workshop weet jij hoe je dat stille kind actief kan laten deelnemen. Ook leer je hoe je om kunt gaan met kinderen die ADHD hebben en met groepen jongeren van verschillend leeftijden en/of culturen.

 

Reanimatieles geven

Veel duikverenigingen zetten hun eigen toezichthouder in tijdens de zwembadlessen. Volgens wettelijke regels moet elke toezichthouder jaarlijks aantonen dat hij vaardig is in het geven van reanimatie. Na het volgen van de workshop ‘Reanimatieles geven’ kan jij de leden van jouw club leren reanimeren c.q. bij de leden de jaarlijkse update voor reanimatie verzorgen en afnemen. 


 

Laat het ons weten!


      

 

Toezicht in het Zwembad

Veel duikverenigingen zetten hun eigen toezichthouder in tijdens de zwembadlessen. Volgens wettelijke regels moet elke toezichthouder jaarlijks aantonen dat hij vaardig is in reddende handelingen: iemand bovenhalen, naar de kant vervoeren en op de kant brengen. De NOB heeft hiervoor de NOB Zwemtest voor Duikers ontwikkeld.

Na het volgen van de workshop ‘Toezicht in het Zwembad’ kan jij bij de leden van jouw club die toezichthouder willen zijn de NOB Zwemtest voor Duikers afnemen. De workshop bestaat uit een inleiding ‘op het droge’ en vervolgens uit zelf oefenen en uitproberen in het zwembad. 

Deze workshop kan niet bij een vereniging worden georganiseerd, deze workshop wordt uitsluitend door de NOB worden georganiseerd.