Waarom vinden wij reanimatie belangrijk?

In een duikopleiding leer je hoe je met plezier en veilig kan duiken. Bovendien leer je hoe je jezelf en je buddy (of een andere duiker) kan helpen in geval van nood. In dit kader vinden we het belangrijk dat zoveel mogelijk instructeurs en duikers kunnen reanimeren en een AED kunnen bedienen. 

 

Tot 2015 kon je een reanimatiediploma behalen via het Oranje Kruis, de Hartstichting of DAN. Vanaf 2015 biedt de NOB ook (weer) een eigen leergang aan voor reanimeren en het bedienen van de AED. De andere drie kanalen blijven overigens ook gewoon bestaan


 

Leren reanimeren | voor duikers

Door: instructeur
Via:  vereniging

Leren reanimeren – BASIS (1 dagdeel)
Hierin leer je de basis van reanimeren en het gebruik van de AED aan. Om een certificaat te behalen, moet je ook ‘Leren reanimeren – VERVOLG’ volgen.

Leren reanimeren – VERVOLG (of HERHALING) (1 dagdeel)
Hierin oefen je je verder (of opnieuw) in reanimeren en het gebruik van de AED. Na het volgen van deze les krijg je een certificaat.


Er zijn twee typen certificaten: 
Reanimatiecertificaat standaard: dit certificaat is voor de duikers die voor de eerste keer de NOB-leergang ‘Leren reanimeren’ hebben gevolgd.
Reanimatiecertificaat herhaling: dit certificaat is voor de duikers die hun eerder behaalde reanimatiecertificaat willen verlengen en daarvoor de herhaling hebben gevolgd. 

Lesmaterialen reanimatieles

De NOB heeft zijn reanimatiedocenten voorzien van een reanimatiepop en een AED. Wil jij als instructeur de NOB-leergang ‘Leren reanimeren’ verzorgen en heb je geen oefenmaterialen? Mail westley.verdonk@onderwatersport.org en wij zullen kijken welke docent in de buurt van de vereniging woont en of de oefenmaterialen beschikbaar zijn. 

Als vereniging kun je natuurlijk ook zelf oefenmaterialen aanschaffen. Goed leren reanimeren vereist immers dat er vaak geoefend wordt. Voor het aanschaffen van de materialen heeft de NOB een kortingsregeling besproken met Vivon. NOB-verenigingen kunnen bij Vivon gebruik maken van deze regeling. Binnen de kortingsregeling valt de Laerdal Baby Anne (10% korting) en de Cardiac Science Powerheart G5 AED Trainer (van €469 voor €249 exclusief btw). 


 

Leren reanimeren | voor instructeurs

Door: docent 
Via: kalender I-workshops NOB

Reanimatieles geven (1 dag)
Hier staat het geven van les in reanimatie centraal: hoe leer je een duiker hoe hij moet reanimeren? Wat zijn veel gemaakte fouten en hoe corrigeer je die? 

Na afloop van deze I-workshop beoordeelt de docent jouw vaardigheden. Na een positieve beoordeling ben je bekwaam en bevoegd om reanimatielessen te verzorgen binnen jouw vereniging. Je ontvangt hiervoor van je docent een certificaat. In de NOB-brevettenadministratie noteren we dit als ‘Reanimatieapplicatie’. Via MijnNOB kun je dit bekijken.

Let op: om aan deze I-workshop mee te doen, moet je al een basale ervaring met reanimatie hebben. Heb je die niet? Dan volg je eerst de twee dagdelen ‘Leren reanimeren’ bij een vereniging.

Ga jij als instructeur reanimatieles geven in je vereniging? Daarvoor maak je gebruik van de NOB-leergang ‘Leren reanimeren’. De lesplannen en andere instructiematerialen voor de leergang kun je downloaden via e-documents.


 

Reanimatiediploma updaten?

Waar het uiteindelijk om gaat, is dat zoveel mogelijk instructeurs en duikers vaardig zijn in reanimeren en het bedienen van een AED. Hoe vaak je moet oefenen om ook echt vaardig te zijn, is voor velen voer voor discussie. De NOB heeft hierover geen strikte regels. Wel geldt het volgende.

  • De praktijk wijst uit dat je – om vaardig te zijn en daadwerkelijk te kunnen reageren in een noodgeval – ten minste één tot twee keer per jaar moet oefenen. Wij adviseren duikers en instructeurs dan ook dringend om ten minste eenmaal per jaar je reanimatievaardigheden te oefenen.
  • Als toezichthouder ben je wettelijk verplicht om over een geldig reanimatiediploma te beschikken. Als bewijs geldt – naast de reanimatiediploma’s van het Oranje Kruis, de Hartstichting en DAN – ook het certificaat Reanimeren van de NOB.
Voor toezichthouders in het zwembad geldt dus de wettelijke regel dat je jaarlijks je bewijs van vaardigheid in het reanimeren (reanimatiediploma) moet updaten.


 

Veelgestelde vragen over reanimatie bij de NOB

Hoe vaak moet ik als NOB-instructeur updaten om de I-workshop ‘Reanimatieles geven – BASIS’ en ‘Reanimatieles geven’ te mogen geven?

Dat kies jij zelf.
Ons uitgangspunt is dat jij na het volgen van de I-workshop ‘Reanimatieles geven’ startbekwaam bent in het verzorgen van deze les. Ga je die bekwaamheid direct aanwenden door het geven van lessen, dan word je vaardiger; gebruik je ‘m niet, dan zakt alles wat je in de I-workshop ‘Reanimatieles geven’ hebt geleerd razendsnel weg. 

Net als op het uitvoerdersniveau geven we op het instructieniveau uitsluitend een advies over hoe je als instructeur bekwaam en up-to-date kan blijven.
Om jezelf scherp te houden, 

1. geef je ten minste drie maal per jaar les in reanimeren en het bedienen van de AED. Hiermee hou je je eigen vaardigheden op peil;

2. geef je je reanimatieles eens samen met een instructeur van een andere vereniging. Verzorg beiden een deel van de les en evalueer daarna elkaars werkwijze. Dit blijkt in de praktijk een van de krachtigste (en leukste!) vormen van leren te zijn;

3. volg elke twee jaar de I-workshop ‘Reanimatieles geven’ (zeker als je door het jaar heen minder dan drie keer les geeft in reanimeren en het bedienen van de AED!)

4. volg een externe cursus reanimeren en AED bedienen (bijv. Hartstichting, Oranje Kruis, DAN BLS)


Jouw kwalificatie ‘Reanimatieles geven’ heeft – zuiver administratief gezien – geen einddatum.