Medewerkersblog

28

Riana Wassing - bureaumanagement & opleidingen

“Wil jij de volgende medewerkersblog verzorgen?” vroeg collega Madelon. Eeh… nou ja, ik zit al een tijdje bij de NOB – veertien jaar is ongebruikelijk lang voor dit tijdperk van jobhoppen – en ik heb me door de jaren heen met veel verschillende zaken beziggehouden. Bijscholingen, de Richtlijnen voor Veilig Duiken, de DOSA, de verenigingsconsulenten, het Rondje NL, verzekeringen en aansprakelijkheid, de ARBO-wet, de instructeursopleidingen, jaarplannen en jaarverslagen, subsidieaanvragen. En recentelijk ook de invoering van de veranderingen in de Licentieregeling, de Docentendag, de switch van de 1*I-opleiding naar KSS-2012 en het project Toezicht in het Zwembad.

Een vast onderdeel zijn altijd de opleidingen geweest: de coördinatie van alles wat met opleidingen in de breedste zin te maken heeft, ligt bij mij. De ontwikkeling en evaluatie van de 1*- en 2*-instructeursopleiding, de IT-opleiding en de Docentenscholingen, de revisie van de duikopleidingen, dat zijn stuk voor stuk projecten die belangrijk zijn voor de NOB(-leden en –verenigingen) en die veel aandacht vergen. Gelukkig heb ik de mazzel dat ik daarbij een beroep kan doen op de fantastische medewerking van een flink aantal enthousiaste en kundige vrijwilligers.

Medewerking van vrijwilligers

Dat is sowieso een van de voorrechten van mijn baan: ik werk praktisch altijd met gepassioneerde mensen. Ondanks de vele ervaringen die ik daar in de NOB al mee heb opgedaan, vind ik het nog steeds niet ‘gewoon’ dat iemand gratis én enthousiast zijn tijd en expertise ter beschikking stelt. Kijk bijvoorbeeld eens naar onze opleidingsmaterialen: zowel de inhoud als de prachtige foto’s maken dat onze boeken kwalitatief sterk en ook nog eens aantrekkelijk zijn: die mogen gezien worden!

Dalend ledental

Een punt van zorg is voor mij wel het jaar na jaar dalende ledental. Als ik alleen daarnaar kijk, zou ik kunnen zeggen dat we het als bond niet goed doen. We groeien immers niet! Dit is een discussie die NOC*NSF binnen de sportbondenwereld wil aanzwengelen: zijn de traditionele sportbonden met hun verenigingen nog wel van deze tijd? Ik vind die vraag een echte breinbreker! Jazeker, de maatschappij verandert en (jonge) mensen hebben echt andere wensen dan de babyboomers en de generatie die daar net achteraan komt. Je aansluiten bij een collectief is bepaald geen vanzelfsprekendheid meer vandaag de dag. Ook de clubs merken die trend en krijgen hun begroting steeds moeilijker rond.

En tóch… Als ik weer eens naar een duikvereniging ben geweest en ik heb daar gesproken met enthousiaste vrijwilligers en leden dan voel ik de energie van zo’n club borrelen. Ik heb het definitieve antwoord op de dalende ledentallen nog niet gevonden, maar ik weiger vooralsnog te geloven dat vrijwilligers een uitstervend ras zijn. En dus werk ik met veel plezier en inzet verder bij onze bond!

mail facebook

 

Medewerkersblog

Als NOB-medewerkers zijn wij veel in het land en ontmoeten we gedreven duikers, bestuurders, instructeurs en andere belanghebbenden. De één heeft veel contact met gemeentes en provincies over het behoud en de verbetering van duikwater in Nederland, de ander is veel in gesprek met bestuurders van clubs en de volgende heeft vaak telefonisch contact met leden over bijvoorbeeld de ledenadministratie. Omdat er zoveel gebeurt, geven wij je in deze blogs graag een inkijkje in onze persoonlijke beleving. Wat houdt ons op dit moment bezig?

Deze blogs worden op persoonlijke titel geschreven, de inhoud van deze blogs is dus niet direct een vaststaand standpunt van de NOB.