Medewerkersblog

27

Meedenken met verenigingen - Anne Schulze

Bijna vier jaar geleden kwam ik als communicatiemedewerker bij de NOB werken. ‘Pionieren’, zo luidde mijn opdracht. Zichtbaar maken wat we als bond doen, experimenteren met social media, de website vernieuwen, grote projecten (zoals het afzinken van scheepswrak Le Serpent) in de spotlights zetten – dat waren een paar van mijn taken.

 

Betrokken

In de loop der jaren heb ik vanuit mijn functie veel contact gehad met verenigingen. In m’n vrije tijd ben ik zelf voorzitter van een sportvereniging, dus vanuit die achtergrond voel ik me erg betrokken bij verenigingsbestuurders. Want wat komt veel op die mensen af! Activiteiten, commissies, nieuwe leden, de accommodatie, opleidingen, contact met de gemeente en de bond, allerlei mooie ideeën en plannen uitwerken, en ga zo maar door. Maar wat is het vooral ook leuk om een vereniging te mogen besturen!

 

Verenigingsadviseur

Daarom ben ik blij dat ik in mijn nieuwe functie zo veel contact heb met andere verenigingsbestuurders. Eind 2013 heeft Madelon Schepers mijn communicatiefunctie namelijk overgenomen en ben ik begonnen als verenigingsadviseur. Wat betekent dat precies? Ten eerste dat ik altijd klaar sta om met verenigingen mee te denken over uiteenlopende onderwerpen: van ledenwerving tot het zoeken (en behouden!) van vrijwilligers, van het verbeteren van de verenigingswebsite tot de organisatie van een open dag en van het opstellen van een beleidsplan tot het aangaan van contacten met de lokale pers. Hierover van gedachten wisselen kan telefonisch of per mail, maar ik kom ook graag bij jullie langs om elkaar wat uitgebreider te spreken.

 

Ledenwerving

Daarnaast organiseer ik komend jaar weer een aantal leuke, interactieve workshops. Eén van die workshops gaat over ledenwerving, een thema waar veel verenigingen mee bezig zijn. In de workshop stimuleer ik bestuurders om wat dieper na te denken over dit onderwerp. Want wat wil je eigenlijk voor nieuwe leden werven? Wat zoeken die leden binnen een duikvereniging? En kun je daar met je huidige opleidingen en (duik)activiteiten op inspelen, of is er ander aanbod voor nodig? Zulke vragen komen tijdens de workshop uitgebreid aan bod.

 

Sportief Besturen

Ook staat net als in 2013 de workshop Sportief Besturen weer op de agenda. Die workshop springt in op het project DuikSportief en gaat over de sfeer en cultuur binnen verenigingen. Wat kenmerkt het karakter van jullie vereniging? Wat is voor leden ‘normaal’ en ‘niet-normaal’? En welke verschillende rollen heb je als bestuurslid? Verenigingen brengen hun eigen voorbeelden in, wat ook dit jaar ongetwijfeld weer tot leuke en herkenbare gesprekken zal leiden. Ik heb er zin in!

 

Interesse in één van de workshops? Of vind je 't leuk als we een keer langskomen voor een verenigingsbezoek? Neem dan contact op met Anne via anne.schulze@onderwatersport.org of 0318-559347.

mail facebook

 

Medewerkersblog

Als NOB-medewerkers zijn wij veel in het land en ontmoeten we gedreven duikers, bestuurders, instructeurs en andere belanghebbenden. De één heeft veel contact met gemeentes en provincies over het behoud en de verbetering van duikwater in Nederland, de ander is veel in gesprek met bestuurders van clubs en de volgende heeft vaak telefonisch contact met leden over bijvoorbeeld de ledenadministratie. Omdat er zoveel gebeurt, geven wij je in deze blogs graag een inkijkje in onze persoonlijke beleving. Wat houdt ons op dit moment bezig?

Deze blogs worden op persoonlijke titel geschreven, de inhoud van deze blogs is dus niet direct een vaststaand standpunt van de NOB.