Medewerkersblog

13

Van alles over grotduiken – José de Veer

Ik was twaalf toen ik leerde duiken bij duikvereniging Delphinus. Zoiets lukt alleen als andere duikers bereid zijn om je mee te nemen totdat je zelf een rijbewijs en auto hebt. Nu, veertig jaar later duik ik nog steeds met evenveel enthousiasme als toen. Bij voorkeur in grotten.

 

Grotduiken

Ongeveer twintig jaar geleden ben ik met grotduiken begonnen. De interesse hiervoor is ontstaan nadat ik lid werd van speleovereniging Orcus in België. Inmiddels heb ik veel ervaring en kennis op het gebied van grotduiken, die ik binnen de NOB op allerlei manieren deel.

 

Als consulent

Hoewel grotduiken een groeiende tak van de duiksport is zijn veel duikers wat terughoudend als het over afgesloten ruimtes gaat. Soms hebben duikers een hele andere voorstelling bij grotduiken dan dat de werkelijkheid is. Als consulent kun je uitleggen dat er ook ruime grotten zijn met helder water waarin fascinerend mooie kalkafzettingen te zien zijn. Dat je als grotduiker in opleiding met makkelijke grotten begint. Op internet vind je allerlei filmpjes met rebreathers en scooters maar dat is voor de ver gevorderden.

 

Als voorzitter van de Commissie Grotduiken

De commissie onderhoudt contact met de zeventien instructeurs die de specialisatie Grotduiktechnieken in Open Water mogen geven. De GOW-instructeursopleidingen worden ook door de commissie georganiseerd. Hierbij moet je denken aan het regelen van een geschikte locatie, zorgen voor voldoende kandidaten, vastleggen van data, briefen van de instructeurs, zorgen voor cursusbegeleiders, duikleiders en kroketten.

De commissie technisch duiken heeft workshops gegeven waarbij ik het gedeelte over grotduiken heb verzorgd. Dat waren buitengewoon plezierige avonden. Ook bij de nitrox-instructeursopleidingen geef ik presentaties, bijvoorbeeld over het gebruik van nitrox en trimix bij grotduiken.

 

Presentaties geven bij verenigingen

In de winterperiode geef ik bij NOB-verenigingen presentaties over grotduiken. Dan ga ik naar de vereniging toe zodat duikers in hun eigen clubhuis kunnen luisteren. Dat kan gaan over verschillende soorten grotduiken, opleidingen of een expeditie. Deze presentaties zijn kleinschalig en dat maakt het zo leuk. De sfeer is ontspannen en er komt veel reactie uit de zaal. Soms kom ik op een locatie waar drie verenigingen uit de buurt aanwezig zijn. Dit heeft weer tot gevolg dat er plannen worden gemaakt om meer gezamenlijke activiteiten te organiseren, wat natuurlijk alleen maar een mooie ontwikkeling is. Ik kom uiteraard ook graag bij jouw vereniging langs om een presentatie te geven! Neem dan even contact op via: grotduiken@onderwatersport.org.

mail facebook

 

Medewerkersblog

Als NOB-medewerkers zijn wij veel in het land en ontmoeten we gedreven duikers, bestuurders, instructeurs en andere belanghebbenden. De één heeft veel contact met gemeentes en provincies over het behoud en de verbetering van duikwater in Nederland, de ander is veel in gesprek met bestuurders van clubs en de volgende heeft vaak telefonisch contact met leden over bijvoorbeeld de ledenadministratie. Omdat er zoveel gebeurt, geven wij je in deze blogs graag een inkijkje in onze persoonlijke beleving. Wat houdt ons op dit moment bezig?

Deze blogs worden op persoonlijke titel geschreven, de inhoud van deze blogs is dus niet direct een vaststaand standpunt van de NOB.