Inspirerende initiatieven van verenigingen en duikscholen

27

Inloopspreekuur na de bestuursvergadering

Vereniging: Duikvereniging Sub ’70 uit Apeldoorn
Initiatief: het bestuur van Sub ’70 heeft sinds begin 2014 een inloopspreekuur na iedere bestuursvergadering. Op die manier laten ze zien open te staan voor de ideeën en vragen van alle leden.


Bij de huisarts is het een bekend fenomeen: een inloopspreekuur waar je gewoon even langs kunt komen met allerlei vragen. Zoiets heeft Sub ’70 nu ook. “Het was een suggestie van een lid na de Algemene Leden Vergadering”, vertelt secretaris Ronald Smeink. “Ondanks dat wij een laagdrempelig bestuur hebben zien leden toch graag manieren om het bestuur vaker dan eens per jaar te kunnen aanspreken.” Uiteraard kan dat ook aan de bar tijdens een clubavond, maar dat is niet altijd de plek om met ideeën te komen of een serieuze vraag te stellen. “Daarom zijn we samen op het idee gekomen om een inloopspreekuur te starten”.

Luisterend oor
Het inloopspreekuur staat gepland na iedere bestuursvergadering, die altijd op de vaste zwem/snorkelavond plaatsvindt. “De gesprekken tijdens het inloopspreekuur kunnen over vanalles gaan”, is de ervaring van Ronald. “Leden komen met suggesties voor activiteiten, vragen over het lidmaatschap, veiligheid, de NOB, commissies, etcetera. En soms zijn we gewoon een luisterend oor voor een vrijwilliger. Ook dat is belangrijk!”

Meer initiatief en verantwoordelijkheid
Het inloopspreekuur heeft tot nu toe drie keer plaatsgevonden. “Er zijn in 2014 zes bestuursvergaderingen geweest, waarvan drie van de zes keer een aantal leden naar het inloopspreekuur kwam. Iedereen moet er nog een beetje aan wennen, maar de reacties zijn positief. Leden ervaren een opener bestuur en er wordt nu meer op informele manier gepraat en gebrainstormd over de vereniging. Mensen nemen vaker zelf het initiatief en stellen zich verantwoordelijk op.”

“Er blijft minder liggen”
Het bestuur heeft hier dus zeker baat bij. “Wij zijn er voor de leden, niet andersom”, vindt Ronald. “Luisteren naar de leden – en vooral op de ideeën, vragen en suggesties terugkomen – is belangrijk. We willen een open sfeer creëren waarin direct contact is met de leden en waarin mensen dingen tegen elkaar durven te zeggen. Door het inloopspreekuur merk ik dat actuele zaken in een vroeg stadium door het bestuur worden opgepakt. Er blijven minder zaken ‘liggen’ of ‘hangen’ binnen de club, en dat is voor iedereen prettig.”

Voor meer informatie over Duikvereniging Sub ‘70: www.sub70.nl
Foto: Peter Donderwinkel. Op de foto inspecteert Sub ’70 het Apeldoorns kanaal op onderwaterobjecten, dit op verzoek van Koninklijk Apeldoorn.

mail facebook

Post Rating

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Plaats reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:


 

Waarom opnieuw 't wiel uitvinden..

... als andere verenigingen en duikscholen voor hetzelfde doel een succesvolle actie hebben bedacht? Met die vraag in het achterhoofd is deze rubriek opgestart! Er ontstaan zó veel mooie initiatieven in 't land, dat het zonde zou zijn als de ervaringen die opgedaan zijn niet gedeeld zouden worden. Doe er je voordeel mee!

 

Ook een inspirerend initiatief?

Dat horen we uiteraard graag! Stuur een e-mail naar Anne Schulze, dan nemen we zo gauw mogelijk contact met je op om deze rubriek van een nieuw inspirerend voorbeeld te voorzien.