Inspirerende initiatieven van verenigingen en duikscholen

27

Wakzwemmen in Haarlem

Vereniging: Nautic Explorer uit Haarlem
Initiatief: basisschoolleerlingen leren hoe ze zich uit een wak kunnen bevrijden

Sommige kinderen kwamen compleet in stijl naar het zwembad toe: in warme winterkleding, inclusief handschoenen, muts en sjaal. Want als je les krijgt in ijswakzwemmen dan doe je het goed, nietwaar? 

Blauw zeil met gaten
Ruim 1100 leerlingen van verschillende Haarlemse basisscholen hebben eind december 2012 les gehad in wakzwemmen. Voor dat doeleinde was in twee Haarlemse zwembaden twee dagen lang een groot blauw zeil met gaten over het water gespannen. Duikers van duikvereniging Nautic Explorer legden de aanwezigen uit hoe ze zichzelf kunnen redden als ze door het ijs zakken. “De scholieren hebben echt dingen geleerd waar ze iets aan hebben”, vertelt organisator Johan de Ruiter van Nautic Explorer. 

Samenwerking

Hoe hij erbij gekomen is om dit alternatieve lesprogramma te organiseren? “Vorige winter las ik over een wakzwemles in Groningen”, vertelt hij. “Direct was mijn interesse gewekt en zocht ik contact met de organisatie.” Samen met de gemeente Haarlem en andere leden van Nautic Explorer is het ijswakzwemmen op poten gezet. Medewerkers van SRO Kennemerland en het CIOS begeleidden de oefeningen en in het water waarborgden duikers van Nautic Explorer en KLM Flying Divers de veiligheid. De gemeente Haarlem stelde busvervoer voor de kinderen ter beschikking en SRO regelde het materiaal. 

Vervolg
Johan de Ruiter noemt de twee dagen ijswakzwemmen een succes. “Na afloop was iedereen erg enthousiast! Onze vereniging heeft natuurlijk wat meer bekendheid gekregen in de regio, dat is een mooie bijkomstigheid. Nu al is besloten dat dit evenement een vervolg krijgt. Dat is echt gaaf, ook omdat het natuurlijk zo belangrijk is. Er gebeuren immers zoveel ongelukken, en ieder ongeluk dat je kunt voorkomen is er eentje!”

Voor meer informatie over Nautic Explorer: www.nauticexplorer.nl


mail facebook

Post Rating

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Plaats reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:


 

Waarom opnieuw 't wiel uitvinden..

... als andere verenigingen en duikscholen voor hetzelfde doel een succesvolle actie hebben bedacht? Met die vraag in het achterhoofd is deze rubriek opgestart! Er ontstaan zó veel mooie initiatieven in 't land, dat het zonde zou zijn als de ervaringen die opgedaan zijn niet gedeeld zouden worden. Doe er je voordeel mee!

 

Ook een inspirerend initiatief?

Dat horen we uiteraard graag! Stuur een e-mail naar Anne Schulze, dan nemen we zo gauw mogelijk contact met je op om deze rubriek van een nieuw inspirerend voorbeeld te voorzien.