Inspirerende initiatieven van verenigingen en duikscholen

20

Zonder sticker duik je bij OSV Veenendaal niet mee!

Duikvereniging: OSV Veenendaal
Initiatief: de materiaalcommissie van deze vereniging regelt voor alle leden de keuring van de duikfles. Daarnaast zijn flessen voorzien van een sticker, zodat voor iedereen zichtbaar is dat er sprake is van een geldige keuring.


Veiligheid staat bij heel veel duikvereniging hoog op de agenda. En dat is niet meer dan terecht! OSV Veenendaal gaat echter nog een stapje verder: zij hebben een eigen compressor waar leden alleen maar hun fles kunnen laten vullen als deze aantoonbaar is goedgekeurd. Die keuring wordt door de materiaalcommissie gefaciliteerd. Daarnaast hebben alle flessen een sticker met het OSV-logo en een uniek nummer erop. Zonder sticker kom je het zwembad niet in!

Service

“Toen we zeven jaar geleden met dit systeem begonnen was er wel wat weerstand”, vertelt Rob van Doorn van de materiaalcommissie. “Dan vul ik ze hier niet meer, hoorde ik leden regelmatig zeggen. Gelukkig is dat nu anders. Het gaat om hun én onze veiligheid! Als je nieuwe regels opstelt moeten mensen altijd even wennen, maar ik ben gemotiveerd en consequent te werk gegaan. Intussen is iedereen eraan gewend en is het voor alle leden - ook voor de nieuwelingen! - een prettige service dat ze niet meer op de keuringstermijnen hoeven te letten.”


Systeem loopt gesmeerd
Rob houdt van alle leden bij wanneer de flessen gekeurd moeten worden. “Zo’n anderhalve maand van tevoren breng ik de leden daarvan op de hoogte. Dat is in het begin van het kalenderjaar, zodat tijdens het duikseizoen niemand zonder fles komt te zitten. Ik breng de flessen zelf weg en ontvang van het bedrijf de keuringsrapporten. In een overzichtelijk bestand houd ik alles bij. Van de keuringsrapporten maak ik een kopie: mocht zich iets voordoen, dan kunnen wij altijd het rapport inzien.” Het heeft Rob in het begin flink wat werk gekost, maar intussen loopt het systeem gesmeerd. “Alleen tegen de tijd dat de meeste flessen gekeurd moeten worden is het even druk.”

Rood balkje
Als leden hun fles zelf willen laten keuren houdt Rob hen niet tegen. “Maar dan worden de flessen van deze leden niet meer bij ons gevuld”, zo benadrukt hij. “Ik wil dan eerst het keuringsrapport of de nieuwe keuringstempel in de fles zien. Tot die tijd krijgt het betreffende lid een rood balkje in mijn overzicht. Is de keuring in orde? Dan maak ik de regel groen en mag je het zwembad in!”


Voor meer informatie:
www.osvveenendaal.nl
of Rob van Doorn, osv-materiaalcommissie@hotmail.com


Benieuwd naar de documenten die Rob van Doorn gebruikt?

- Bekijk hier het overzicht ‘keuren flessen’. Dit kun je voor elk jaar opnieuw maken. In dit document staan o.a. de labels die voor de keuring uitgeprint op de flessen worden geplakt. De groene letters en cijfers in dit document staan voor Nitrox en de zwarte voor ademlucht.
-
Bekijk hier het overzicht ‘flesnummers leden’. Hierin staan de gegevens van de flessen: merken, fabrieksnummer, testdruk, inhoud en einde keuring.

mail facebook

Post Rating

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Plaats reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in:


 

Waarom opnieuw 't wiel uitvinden..

... als andere verenigingen en duikscholen voor hetzelfde doel een succesvolle actie hebben bedacht? Met die vraag in het achterhoofd is deze rubriek opgestart! Er ontstaan zó veel mooie initiatieven in 't land, dat het zonde zou zijn als de ervaringen die opgedaan zijn niet gedeeld zouden worden. Doe er je voordeel mee!

 

Ook een inspirerend initiatief?

Dat horen we uiteraard graag! Stuur een e-mail naar Anne Schulze, dan nemen we zo gauw mogelijk contact met je op om deze rubriek van een nieuw inspirerend voorbeeld te voorzien.